iVitality-POP studie

iVitality-POP studie

Dementie

Dementie veroorzaakt een grote last op de patiënt, zorgverleners en de samenleving. Naar verwachting verdubbelt het aantal mensen met dementie in de komende decennia.
Onderzoek naar preventieve strategieën wordt op dit moment belemmerd door de noodzaak van zeer grote aantallen deelnemers (cohorten) met een lange follow-up. Daardoor zijn deze studies zeer duur.

iVitality-POP studie

In het IEMO Trial Innovatie Project is een zgn. ‘proof of principle’ (POP) studie verricht om aan te tonen dat iVitality ingezet kan worden voor een grootschalige – moderne – trial.

Een voorbeeld van een zo’n moderne studie is de “Preservation of Brain function in the Elderly (PROBE) studie. In de PROBE studie gaat een groot aantal deelnemers hun gezondheid en thuisgedrag met behulp van sensoren, smartphones en internet monitoren. Gegevens worden doorgegeven aan een centrale digitale infrastructuur. Deze studie kan worden opgezet door gebruik te maken van de resultaten van de iVitality-POP studie binnen het IEMO Trial Innovatie Project.

Doelgroep

Nakomelingen van dementie patiënten hebben een verhoogd risico op zowel hoge bloeddruk als dementie, daarom zijn zij een geschikte doelgroep voor deze iVitality-POP studie. Daarnaast zijn zij zeer waarschijnlijk sterk gemotiveerd om mee te werken aan onderzoek naar preventieve strategieën.

De PROBE studie heeft het – door het gebruik van een regressie discontinuïteit ontwerp – mogelijk gemaakt om meerdere interventies tegelijk te testen.

Deze studie is uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Institute for Evidence-Based Medicine in Old Age (IEMO) en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC).